Hvad tjener en dommer?

Er du nysgerrig på, hvad en dommer tjener? en dommer en den dømmende ret i Danmark og det kræver meget at blive det, lønnen er så også derefter. Først og fremmest skal man igennem cand.jur. på et af universiteterne i København, Aalborg, Aarhus eller Odense. Det er en uddannelse som varer mellem 5-6 år. Dernæst så skal man ansættes i en tidsbegrænset periode i enten byretten eller landsretten og så skal man indstilles til dommer hos dronningen af dommerudnævnelsesrådet. Sidste skridt i at blive dommer er at dronningen udnævner dig til det. Det slutter dog ikke helt her, hvis du er nysgerrig på, hvad det kræver at blive en dommer og hvor meget en dommer tjener så læs mere i denne artikel. 

Dommer, byretsdommer og landsretsdomme – hvad er forskellen? 

Karrieren som dommer foregår lidt som et hierarki, først og fremmest bliver man dommer i byretten, dernæst i landsretten og til sidst i højesteretten. Denne proces kan dog i nyere tid godt ændres lidt, man kan finde på at hente folk ind udefra, hvis de for eksempel er en dygtig advokat. I Danmark har vi også 3 betegnelser som dommer, der er en dommer, en byretsdommer og en landsretsdommer. Denne titel hænger sammen med, hvilken ret som den pågældende dommer virker i. Du har forhåbentlig nu fået en idé om, hvordan det danske retssystem grundlæggende hænger sammen og hvor meget der skal til for at blive udnævnt til dommer. Det kræver meget mere at blive højesteretsdommer i højesteret end det kræver at blive landsretsdomme i landsretten og lige så kræver det meget mere end at blive dommer i byretten. Derfor er der også en stor forskel på, hvor meget en dommer tjener. Lønnen bliver både udregnet ud fra, hvilken ret dommeren er den dømmende magt i, men samtidig også efter erfaring, ligesom i alle andre erhverv. 

Lønnen for en dommer i tal i gennemsnit – der er forskel på regioner, køn, erfaring og alder 

En højesteretsdommer i højesteretten vil tjene nævnelse værdigt meget mere, end en dommer i byretten. Den gennemsnitlige løn for en dommer ligger på cirka 61.111 kroner, hvor gennemsnitsalderen er 48 og år i erfaring er 19,7 år. Så det er ikke en klækkelig løn man bare får. Der er ikke kun stor forskel på lønnen i forbindelse med, hvilken ret som dommeren figurerer i, der er også stor forskel på lønnen i forbindelse med regionerne og kønnene. I Midtjylland er en dommers gennemsnitsløn på 89.665 kr. og er højere end både hovedstadsområdet, hvor en gennemsnitsløn er på 57.857 kr. og hele Sjælland, hvor en gennemsnitsløn ligger på 55.833 kr. Der er i disse regioner også stor forskel på gennemsnitsalderen og erfaring. I Midtjylland er gennemsnitsalderen på 33 år med en gennemsnitlig erfaring på 6 år, i hovedstadsområdet er gennemsnitsalderen 46 år med en gennemsnitlig erfaring på 17 år og på resten af Sjælland er gennemsnitsalderen 56 år med en gennemsnitlig erfaring på 28 år. En kvindelig dommer tjener i gennemsnit 55.000 kroner, hvor hun har en gennemsnitsalder på 44 og en gennemsnitlig erfaring på 20 år. Hvor en mand har en gennemsnitsløn på 61.875, med en gennemsnitlig alder på 48,5 år og en gennemsnitlig erfaring på 19,6 år.