hamster legetøj

Køb legetøj til dine gnavere

Hvis du har nogle af de følgende dyr: kanin, hamster, marsvin, rotte, mus – så har du en gnaver. Gnavere er rigtig populære kæledyr, da mange synes, at de ikke kræver så meget. Man skal for eksempel ikke gå tur med dem, men det betyder altså ikke, at de bare skal sidde og kede sig i et bur. Når man har en gnaver, er det vigtigt, at man har massere af legetøj, så den er underholdt og stimuleret. 

Forskelligt legetøj

Der er meget forskelligt legetøj til gnavere. Det er ikke alle gnavere, som kan bruge alt legetøj. 

Hamstere. Der findes meget forskelligt hamster legetøj. Det mest populære er nok et hamsterløbehjul. Løbehjulet giver hamsteren god mulighed for at løbe ved høj fart og derved bevæge sig, som de naturligt gør. Et hamsterløbehjul kan dog godt være irriterende at høre på. Det er heldigvis god mulighed for at købe et lydløst løbehjul. Løbehjul kan også ofte bruges af mus.

Kaniner er kloge dyr, som skal stimuleres. Det kan man gøre ved at købe en snusemåtte. Man skal gemme mad eller små godbidder i snusemåtten og herefter er det op til kanin selv at finde frem til det. Man kan også købe små bolde, som kaninen kan skubbe frem og tilbage. Her er det også muligt at købe bolde, hvor man kan gemme godbidder i. 

Marsvin kan bruge meget af det samme legetøj som kaniner. De er – som alle gnavere – rigtig glade for at gnave i ting. Det er derfor en god idé at købe legetøj, som kan gnaves i. Det kan for eksempel være trælegetøj. Også små tunneller som marsvinet kan løbe ind i er genialt. De små dyr elsker nemlig at gemme sig. 

Derfor er legetøj vigtigt

Der er mange grunde til, at man skal købe legetøj til sine gnavere. Forskelligt legetøj har selvfølgelig forskellige fordele. Overordnet set så er legetøj dog en måde at:

  • Fremme naturlig adfærd. Det kan for eksempel være ved at få gnaveren til at lede efter sin mad. Det gælder for eksempel snusemåtter og bolde med godbidder i. Det gælder også løbehjulet, som gør, at den lille gnaver kan bevæge sig hurtigt.
  • Motionere. Man kan bedst motionere sin lille gnaver ved at anskaffe sig et løbehjul. Hvis det ikke er muligt eller spændende for kæledyret at bevæge sig, vil det lige så stille holde op, og det er selvfølgelig dårligt. Det er nemlig sundt at bevæge sig. 
  • Skabe variation og afstresning. Legetøj skaber variation og afstresning på mange måder. Giver man for eksempel sin gnaver tunneller, som de kan løbe rundt i, oplever de noget nyt. Det kan hurtigt blive kedeligt at sidde i et bur hele dagen. Mange tager faktisk også deres gnaver udenfor, så de kan få noget frisk luft.
  • Give sunde tænder. Gnavere har brug for noget at gnave i. Det kan være grene fra skoven, men det kan også være legetøj, som kan bruges til andet end bare at gnave i. Når en gnaver bider i ting, filer de deres tænder.